Kvalita čaje

Jak poznat kvalitní čaj od toho nekvalitního? Budu se držet v obecné rovině, a aspekty typu:

  • Prodejce špatně uchovává čaje – čaj vydrží svěží velmi krátkou dobu.
  • Dopravce se chová k čaji špatně při přepravě z plantáží do Evropy – čaj se znehodnotí.
  • Čaj se prodává pod třídou, která neodpovídá jeho kvalitám.

nebudu brát zřetel, jelikož je pak bezpředmětné se o podobném tématu bavit.

V minulém článku jste se mohli dočíst o různých typech čajů. Tyto druhy čaje mají ještě své poddruhy, a to konkrétní čaje. Avšak rozmachem čajového odvětví se začaly objevovat velmi nekvalitní typy čajů, které se vydávaly za to, čím nejsou. A tak vznikly třídy čajových lístků, které označují jejich kvalitu.

Tyto třídy se používají zejména u černých čajů

SFTGFOP (I-III) - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
FTGFOP (I-III) - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
TGFOP (I-III) - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
GFOP (I-III) - Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
FOP (I-III) - Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
OP (I-III) - Orange Pekoe (grade I-III)

P - Pekoe
PS - Pekoe souchong
S - Souchong
C – Congou
Fannings
Dust

U Tříd od TGFOP a výše neuděláte nikdy chybu co se týče kvalitního čaje, jedná se o nejmladší lístky na čajovníku, plné zdraví prospěšných látek a barvitosti chutí. Jedná se o nejvyšší kvalitu, kterou můžete na trhu najít. GFOP třída se používá zejména v Africe, velmi málo používané u Assamu a Darjeelingu. Také velmi kvalitní třída. FOP je například v Číně a Ceylonu nejvyšší třída. Někdy se přidávají čísla za písmena, označuje to lepší chuťovou kvalitu. Pokud narazíte na písmeno B tak to označuje slovo broken – což jsou zlomené lístky, je pravda, že jejich chuť je intenzivnější, ale není tak bohatá a plná.

Přidat podnadpis (1)

Fannings – čajová drť, která se používá v čajových sáčcích

Dust – čajový prach

U Zelených nebo bílých čajů se produkční třídy neobjevují tak často, pokud ano jde o kombinace písmen a čísel, spíše jsou čaje nazývány podle například pověstí (White Monkey- dle pověsti tento čaj sbíraly opice), podle oblastí Sencha Kagoshima či podle vzhledu Silver Needle.

Nyní se přesuneme k jinému třídění, a to podle období sběru

  1. First Flush – Nejkvalitnější období sběru pro zelené čaje, u černých čajů se odborníci dohadují, zda je First nebo Second Flush lepší. Hlavní chuťovou dominantou First Flush čajů je svěžest, maximální množství antioxidantů, květinová chuť, jelikož na jaře vše kvete.
  2. Second Flush – V tomto období nám lístky rostou nejrychleji, je to letní období, kdy slunce napomáhá růstu. Lístky jsou tedy i větší než v předešlém období, což způsobuje, že je čaj silnější.
  3. Monsoon Flush
  4. Autumnal Flush

Každý čaj je svým způsobem zajímavý a výjimečný, někomu chutná Ceylon BOP (polámané lístečky – více intenzivnější chuť) a někomu zase Ceylon OP (jemnější chuť než broken verze). Důležité je jedno, nezůstávejte u jednoho druhu čaje, čím více čajů vyzkoušíte tím více budete čajově vzdělanější, a hlavně přijdete na to, co vám opravdu chutná a v neposlední řadě zkoušejte různé druhy přípravy, měnit teploty, čas louhování, zvyšovat či snižovat hmotnost čaje.

Zpět do obchodu